Естония извика миналата седмица, на 8 май, руския шарже д’афер

...
 Естония извика миналата седмица, на 8 май, руския шарже д’афер
Коментари Харесай

В Балтийските републики възприемат смущенията в GPS сигналите като част от руска "хибридна война"

 Естония извика предходната седмица, на 8 май, съветския шарже д’афер Ленар Салимулин, с цел да изрази своя митинг във връзка разстройства в GPS сигналите в естонското въздушно пространство. Това разгласи в обществената платформа " Екс " естонският министър на външните работи Маргус Цахкна, представен от Ройтерс.
 
Малко повече от седмица по-рано, на 30 април, Eстония упрекна Русия, че нарушава интернационалните правила на въздухоплаване. " Намесата в GPS ориентацията в естонското въздушно пространство от страна на Руската федерация засегна гражданската авиация в нашия район. С това Русия нарушава интернационалните правила ", написа тогава Цахкна в " Екс ".
 
Ден преди този момент финландската самолетна компания " Финеър " (Finnair) заяви, че за един месец стопира полетите си до Тарту поради проблеми с GPS сигналите, които са попречили кацането на два нейни самолета на летището в този естонски град. Смущенията са предизвикали комплициране във въздушния надзор от летището в Тарту, уточни Ройтерс.
 
Стратегическата точка Тарту
Тарту е вторият по величина град в Естония, след столицата Талин, с население от близо 100 хиляди души. Отстои на малко повече от 50 километра от границата с Русия. Представлява център на Южна Естония, като в него се намират Върховният съд на страната, министерството на образованието и научните проучвания, както и Националният музей на Естония. През актуалната година градът е Европейска столица на културата.
 
Информационният интернет портал на " Дойче Веле " отбелязва, че съгласно специалисти намесата във въздушния надзор на летището в Тарту е част от " хибридната война ", която Русия води против НАТО. Авторът на материала Константин Егерт пита: " Ще отговори ли алиансът? ".
 
" Дойче Веле " показва, че летището в Тарту е доста малко и самолетите на " Финеър " с полет от финландската столица Хелзинки са единствените, които кацат там всеки ден.
 
В Тарту се намира и Балтийският боен лицей на НАТО - една от просветителните институции на алианса, разяснява основаната в Германия интернационална медия, която прибавя, че 45-минутният полет Тарту – Хелзинки дава опцията на жителите на града да пътуват по света през финландската столица.
 
Съответно най-малко до 31 май шансът Русия да заглушава GPS сигналите в естонското въздушно пространство в този регион е кръстосан поради оповестеното решение на " Финеър ", разяснява " Дойче Веле ". 
 
Предисторията
Това не е първият път, в който самолети губят GPS сигнали в тази област, показва медията, като ситуацията се е влошило от 2022-ра – годината на пълномащабната съветска инвазия в Украйна. Според министри от прибалтийски страни разстройствата в цялото прибалтийско въздушно пространство са породени от Русия.
 
В изказването си самолетната компания " Финеър " не упоменава от кое място биха могли да дойдат разстройствата в GPS сигналите, само че външните министри на Естония – Цахкна, и на Литва – Габриелюс Ландсбергис, са изцяло сигурни кой е източникът им, отбелязва " Дойче Веле ".
 
През март Англия също упрекна Русия в интервенция във въздушната GPS ориентировка по отношение на самолета, с който английският министър Грант Шапс пътуваше за работно посещаване в полската столица Варшава. На 14 март държавен източник и публицисти, пътували с министъра, споделиха под анонимност за Ройтерс, че Русия евентуално е заглушила сателитния сигнал на самолета.
 
Самолетът с Шапс е минал малко разстояние във въздушното пространство над полската граница с съветския ексклав Калининградска област, напомня " Дойче Веле ", като добавя, че през последните две години екипажите на съвсем всички самолети с полети над прибалтийските страни са имали проблеми с навигацията.
 
Според някои източници разстройствата в GPS идват тъкмо от Калининградска област, а съгласно други намесата е от съветската територия, сред граничния естонски град Нарва и Санкт Петербург. Към предходната седмица " Финеър " бе единствената самолетна компания, отменила полети поради проблеми с GPS, показва " Дойче Веле ".
 
Признаци на " хибридна война "
" Във Финландия този процес на събитията се възприема като част от хибридна война, която Русия води против страните членки на НАТО от години насам ", споделя за " Дойче Веле " Аркадий Мошес, шеф на изследователската стратегия за източния фланг на Европейски Съюз и за Русия към Финландския институт за интернационалните връзки. " И политиците, и жителите тук гледат на опасността от изток като на даденост. Те не я драматизират, само че не я и омаловажават ", прибавя той.
 
Според Мошес финландското държавно управление, най-малко към този момент, надали ще предприеме ответни ограничения, изключително откакто не е ясни тъкмо какви биха могли да бъдат те, само че в това време Хелзинки има подготвеност за едностранни дейности, в случай че обстановката го изисква. " Помните ли по какъв начин Финландия просто затвори границата си с Русия, когато съветските управляващи започнаха да насочват незаконни мигранти съответно натам "?, пита риторично той.
 
Експертът отбелязва, че политиците във Финландия от дълго време са стигнали до извода, че няма да смисъл да се договаря с Кремъл, като се имат поради сегашните условия. " Просто би трябвало да защитавате личните си ползи – твърдо и уверено ", е мнението на Мошес.
 
Заглушаването на GPS сигналите във въздуха се случва на фона на други значими събития в Балтийските републики, свързани с съветската инвазия в Украйна, показва " Дойче Веле ": Полша обмисля дали да разположи американски нуклеарни оръжия, до момента в който Литва приветства първите пристигнали на нейна територия немски бойци, които ще бъдат част от немска бригада, ситуирана непрекъснато на източния фланг на НАТО.
 
Как и дали биха реагирали от НАТО
Страните членки на НАТО са " надълбоко обезпокоени " от хибридни подривни действия на територията на алианса и упрекват за тях Русия, съобщи Асошиейтед прес. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в обява в " Екс ", представена от АП, че действия като дезинформация, бойкот, прояви на експанзия, както и интервенция в региона на електрониката и в киберсферата " няма да възпрат " алианса " да оказва помощ на Украйна ".
 
" Съюзниците в НАТО са надълбоко обезпокоени от скорошните злонамерени действия на територията на страните членки на алианса, в това число тези, които са довели до следствия и заблуждение под отговорност на редица хора по отношение на враждебни дейности против страни като Чехия, Естония, Германия, Латвия, Литва, Полша и Англия ", се споделя в изказване на Северноатлантическия съвет, главният орган на НАТО за взимане на политически решения, съобщи Асошиейтед прес.
 
Мнозина в Балтийските страни в този момент се питат дали НАТО ще реагира на разстройствата в GPS сигналите, породени най-вероятно от Русия, показва " Дойче Веле ". " НАТО може, само че няма да го направи " е мнението, изказано за медията от Славомир Дембски, шеф на Полския институт за интернационалните връзки. Според него Русия умишлено предизвика алианса, като " ревизира неговата допустима реакция, пробвайки се да разбере по какъв начин той би работил в обстановка на огромен спор, който обгръща балтийския район ".
 
Военният специалист Вайдотас Малиньонис, пенсиониран полковник от литовската войска и ръководител на Асоциацията на висшите офицери на Литва, счита, че " с цел да има подобен отговор, е належащо единодушието на всички страни членки на НАТО, а при положение на такава на процедура неуловима хибридна провокация като заглушаване на GPS сигнал би било извънредно мъчно да се реализира единогласие ".
 
Източници на " Дойче Веле ", близки до централата на НАТО, акцентират, че обстановката с съветската интервенция в работата на Глобалната система за позициониране GPS е от огромно значение за страните в алианса и той може да блокира съветската връзка с Калининградска област чрез железопътната мрежа на Литва. Оттам се транспортират оръжия, муниции и жива мощ за фронта в Украйна, отбелязва " Дойче Веле ".
 
Според специалистите, на които се базира медията, сходен ход обаче може да бъде пояснен от Кремъл като практическо оповестяване на война. " Никой няма да блокира Калининград поради GPS заглушаване. Защо би трябвало да се поддаваме на провокациите на Москва?! ", декларира Славомир Дембски за " Дойче Веле ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР